Goed genoeg

Wanneer je tevreden mag zijn

Hoe vaak maak jij een plan of heb je een voornemen? Het is een rare gewoonte dat we onze plannen achter ons laten met het stempel: mislukt. Precies bijna net zo vaak als dat we een plan maakten.

Niets aan de hand, als we het daar bij houden. Het ongelukkige is dat de meesten van ons een ander plan daaronder hebben liggen, dat ons veroordeelt: ieder plan dat we bedenken, of ieder voornemen dat we hebben moeten we ook precies zo uitvoeren.

Drama, in het bijzonder voor degenen die veel ideeën hebben en goed zijn in het bedenken van oplossingen voor problemen. Zij hebben veel te doen. Want voor iedere drempel die je bij de uitvoering van een plan tegenkomt, ben je in staat om een nieuwe oplossing te bedenken. Eigenlijk ook niets mis mee, alleen kost het in plaats van een paar minuten ineens een paar uur, dagen, maanden of jaren.

Terwijl je dit leest kan ik mij voorstellen dat de vraag bovenkomt waar dit heengaat. Dat is ook precies de vraag waar het om gaat. Dit kan namelijk overal heen gaan. Dat weet je van te voren niet. Dus eigenlijk maakt het helemaal niet uit wat voor plan je hebt, ook niet wat je doet.

Het enige wat telt is dat je uit de opties die je nu hebt, datgene kiest wat je het dichtste brengt bij wat jij echt belangrijk vindt in het leven. De keuze waarbij je liefde voelt en kunt vormgeven.

Vandaag heb ik dat zelf ervaren: vanalles overhoop halen voor het maken van een setje poppenkleertjes voor mijn dochter in plaats van ons huis opruimen.

En eerlijk, ik ben tevreden over vandaag. Al klinkt ergens vanbinnen een stem die mij vertelt dat het huis eigenlijk alsnog opgeruimd moet worden, vandaag nog. Dat zal praktisch gezien niet gaan, dus is er vandaag een plan mislukt. En er is een dag mislukt.

Wat?

Natuurlijk niet. Het plan om op te ruimen was slechts een gedachte, meer niet. Ik kan die gedachte met een gerust hart laten gaan en ik zie nu vooral hoe blij mijn dochter is met de nieuwe kleren voor haar pop. Dus nu nog genieten van een glaasje sap en dan net als zij het bed induiken. Het was een dag waarin ik mijn dochter blij heb gemaakt.

Heb je interesse?

Neem contact met mij op voor meer informatie. Ik help je graag.

Contactformulier

Contactformulier